Εργαστήρια μυθοπλασίας στα σχολεία

Οι εικόνες «διαβάζονται» με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σχεδιάζονται και παίρνουν μορφή υπό την καθοδήγηση των ίδιων των παιδιών. Με αυτές τις εικόνες αλλά και τη βοήθεια καρτών δημιουργικής αφήγησης, φτιάχνουμε βήμα βήμα μία ιστορία που έρχεται κατευθείαν από τον κόσμο των παραμυθιών.
Μία ιστορία που θα οδηγήσει τα παιδιά μέσα από τα μονοπάτια του θεατρικού παιχνιδιού να γίνουν ηθοποιοί και να τη ζωντανέψουν. Άλλοτε, θα γίνουν εικονογράφοι και θα την αφηγηθούν με τις ζωγραφιές τους σε χαρτί του μέτρου. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως επιλέξουν να τη γράψουν και να γίνουν οι συγγραφείς του ολοδικού τους παραμυθιού, μια προσπάθεια που θα καταλήξει στο τυπογραφείο για να τους χαρίσει ένα βιβλίο όπως αυτά των βιβλιοπωλείων. Στο τέλος, κάθε παιδί θα πάρει το δικό του αντίτυπο, με τη φωτογραφία της τάξης και τα ονόματα όσων συμμετείχαν.

Το θέμα κάθε ιστορίας μπορεί να επιλεγεί κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς (διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, διατροφή, περιβάλλον, μυθολογία κ.λπ.) ή να αφεθεί στην ελευθερία της στιγμής.

Στόχος: η καλλιέργεια της φαντασίας, του προφορικού λόγου, της ελεύθερης έκφρασης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας.

Πρόταση για εργαστήρια (PDF)

Κατεβάστε το συνημμένο PDF για να δείτε τις διαθέσιμες προτάσεις για τα εργαστήρια στα σχολεία.

Καλέστε με στο σχολείο σας

Δείτε μερικά δείγματα από εργαστήρια μυθοπλασίας σε διάφορα σχολεία