Ποια είναι η Λιάνα Δενεζάκη

Η Λιάνα σπούδασε γραφιστική και για μικρό –ευτυχώς– διάστημα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης. Γρήγορα κατάλαβε πως η μεγάλη της αγάπη ήταν το βιβλίο, στο οποίο στράφηκε και παραμένει.
Το 2009 τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο Ένας Γενναίος Σκύλος, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο Μαρδούκ!.
Ανήκει στη συντακτική ομάδα του «Μαγικού Κόσμου», που το 2013 βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 17 παιδικά βιβλία κι ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 200 βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «100 mirrors-Eργαλεία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας», στο πλαίσιο του προγράμματος «Διά βίου Μάθηση» (τομεακό πρόγραμμα Εrasmus).
Με το σύζυγό της Μάνο Κρόκο έχουν δημιουργήσει τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι και την επιτυχημένη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών μυθοπλασίας «Παραμυθοκάρτες» με στόχο να προτρέψουν τα παιδιά να γίνουν τα ίδια δημιουργοί του δικού τους φανταστικού κόσμου.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Παραμυθοκαρτών, επισκέπτεται σχολεία και νηπιαγωγεία συντονίζοντας εργαστήρια μυθοπλασίας, δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης, για να προωθήσει την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της φαντασίας, αλλά και τη δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά.

Γράψανε για τη Λιάνα

Εργαστήρια Μυθοπλασίας

Είπαν για τη Λιάνα

«Ένα ανοιξιάτικο πρωινό τα παιδιά της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν μια ξεχωριστή συγγραφέα, την κυρία Λιάνα Δενεζάκη, στο σπίτι της στην Αθήνα! Αυτή τη φορά με ένα διαφορετικό και πρωτόγνωρο τρόπο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ήταν υπέροχα! Τα παιδιά δημιούργησαν μαζί της ένα πρωτότυπο παραμύθι μπερδεύοντας πολλούς απ’ τους αγαπημένους τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών κι έφτιαξαν τα Πάραμυθομπερδέματα. Μετά το εικονογράφησαν με δικές τους ζωγραφιές και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!!!”

Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου

«Τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016 είχαμε την τιμή και τη χαρά να επισκεφθεί το σχολείο μας η συγγραφέας–εικονογράφος κα Λιάνα Δενεζάκη, ένας γλυκύτατος άνθρωπος που λατρεύει τα παιδιά και υλοποίησε μαζί τους ένα «Εργαστήρι δημιουργικής γραφής».
Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν ένα βιβλίο. Ένα σχολείο εκείνη τη μέρα γέμισε συγγραφείς και εικονογράφους!!! Εκείνη τη μέρα το σχολείο γέμισε γέλια, φαντασία, χρώματα, λέξεις, ζωγραφιές.”

Κωνσταντίνα Κίτσου
Δασκάλα-Διευθύντρια
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου

«Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου-Γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) φιλοξενήσαμε έναν ολόκληρο μήνα τη συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη. Με τη βοήθειά της, οι μικροί μας μαθητές έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι, με τους δικούς τους ήρωες και τη δική τους πλοκή, έτσι όπως οι ίδιοι είχαν αποφασίσει.
Αρχικά, η συγγραφέας κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών σχεδιάζοντας στον πίνακα, εξάπτοντας έτσι τη φαντασία τους. Στη συνέχεια, με αφορμή το παραμύθι της Το δάσος που άλλαξε όνομα, εκδ. Λιβάνη έφτιαξαν ένα δικό τους παραμύθι. Οι ερωτήσεις της κυρίας Δενεζάκη κινητοποίησαν τους μαθητές να εμπλουτίσουν την ιστορία με πολλά γεγονότα και ανατρεπτικές εξελίξεις.
Παράλληλα τα παιδιά εικονογράφησαν τις φάσεις του παραμυθιού. Με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές με πολλές λεπτομέρειες και πλούσια χρώματα. Το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να αναδείξουν την πλούσια φαντασία τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Το βιβλίο είναι δημιούργημα των παιδιών και αξίζει να τα συγχαρούμε για το θαυμάσιο αποτέλεσμα. Καλή Ανάγνωση!”

Η δασκάλα
Nάσια Κουρέτα
Σχολή Ξενοπούλου

«Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και με αφορμή την ιδέα της κ. Λιάνας Δενεζάκη «Κάθε φορά ..μια ιστορία» σκεφτήκαμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και με οδηγό τις κάρτες και την πολύτιμη καθοδήγηση της Λιάνας και συντονίστρια τη δασκάλα μας αποφασίσαμε ποιοι θα είναι οι ήρωες της ιστορίας (ο πρωταγωνιστής, ο «καλός» και ο «κακός»), ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα, ο στόχος του κεντρικού ήρωα, τα εμπόδια που συναντά, ο τρόπος και τα μέσα αντιμετώπισης τους και φυσικά το αίσιο τέλος της ιστορίας.
Απολαύσαμε τη διαδικασία συγγραφής, όμως το πιο διασκεδαστικό μέρος ήταν η εικονογράφηση. Οι σκέψεις μας έγιναν ζωγραφιές που ελπίζουμε να ταξιδέψουν κάθε αναγνώστη της ιστορίας μας στα μέρη που φανταστήκαμε.
Ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα, γιατί ήταν συλλογική και δημιουργική. Κάπως έτσι βρέθηκε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο, το πρώτο -και όχι μοναδικό ελπίζουμε- δικό μας βιβλίο.”

Λία Καρλαύτη
4ο Δημ. Σχολείο Χαλκίδας

«Mε αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού Χριστουγεννιάτικου Παζαριού, οι μαθητές του Δ1 τμήματος συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία με τη διακεκριμένη συγγραφέα-εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη και δημιούργησαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας, μετά από συζήτηση και αλληλεπίδραση που είχαν τα παιδιά μαζί της, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βιβλίο με τίτλο Καλά Χριστούγεννα.
Η ιστορία τους αναφέρεται σε μια πριγκίπισσα η οποία έχει επιλεγεί από τον Άγιο Βασίλη ως βοηθός του για να μοιράσουν τα δώρα. Θα είναι τα Χριστούγεννα της πριγκίπισσας όπως συνήθως, ή μήπως όχι; Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε καθώς διαβάζετε το παραμύθι, το οποίο είναι έργο των ίδιων των παιδιών. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Δενεζάκη για τη συνεργασία!”

Λακωνική Σχολή
Εκπαιδευτήρια Φραγκή

«Ένα πρωινό σαν όλα τ’ άλλα, στο νηπιαγωγείο μας αποφασίσαμε να μπερδέψουμε τους ήρωες της Eλληνικής Μυθολογίας και να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Μια ιστορία που δεν θα βρείτε σε κανένα μικρό η μεγάλο βιβλίο Μυθολογίας!!! Το ταξίδι μας είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό μέσα στην τάξη μας στον κόσμο της Eλληνικής Μυθολογίας. Εμπνευσμένοι και από τα παραμύθια της συγγραφέως και εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη και με τη βοήθεια της θεατρολόγου Στέλλας Κυπριάδου, εμείς τα παιδιά, γίναμε μυθικοί ήρωες, «ταξιδέψαμε» μέχρι τον Όλυμπο, «δημιουργήσαμε» τις δικές μας περιπέτειες, τις οποίες τελικά «ζήσαμε» … χρησιμοποιώντας περισσή φαντασία.
Λίγο αργότερα τα παιδιά ταξίδεψαν ξανά μέσα στη δική τους ιστορία και μετέφεραν εικόνες από το μυαλό τους στο χαρτί, δηλαδή εικονογράφησαν το παραμύθι τους όπως θα λέγαμε κι εμείς οι μεγάλοι. Τελικά τα κατάφεραν!! Έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο!!!”

Μαρία Παπαθανασίου
1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

«Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη διαφορετικότητα, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό που εικονογράφησε η κα Λιάνα Δενεζάκη «Κάθε φορά μια ιστορία», σε μορφή καρτών, τα παιδιά άντλησαν ερεθίσματα για τη δημιουργία της ιστορίας με τίτλο «Tα μαγικά καπέλα της μουσικής». Κι εμείς ταξιδέψαμε μαζί τους σ΄ έναν κόσμο ονειρικό, με βασίλισσες, νεράιδες και κάστρα μυθικά…
Γοητευτήκαμε από τις σκέψεις τους και τις μαγικές εικόνες που προέκυψαν από τη συνεργασία και την ομαδική προσπάθεια. Αισθανθήκαμε περήφανες, σαν δασκάλες σας, για τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες που εξέφρασαν με τόσο παραστατικό τρόπο και στη συνέχεια εικονογραφήσατε με τα φωτεινά χρώματα της παιδικής σας φαντασίας.
Έγιναν τα ίδια οι μικροί συγγραφείς ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ παραμυθιού το οποίο είναι τόσο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ, γιατί είναι το ΔΙΚΟ τους δημιούργημα.”

Έλενα Παπαευαγγέλου
Ιωάννα Ρηγοπούλου
13ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

«Κάθε φορά… μια ιστορία, και αυτή τη φορά ένας ιππότης, ένας δράκος, μία πριγκίπισσα και ένας ζωγράφος, με μπόλικη φαντασία και μια πινελιά μαγείας πρωταγωνιστούν στην ιστορία που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, σε ένα ταξίδι με οδηγό την κα Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέα-εικονογράφο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας διοργάνωσε εργαστήριο συγγραφής-εικονογράφησης με προσκεκλημένη την κα Δενεζάκη, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο του βιβλίου όχι απλώς σαν αναγνώστες, αλλά να συμμετέχουν ενεργά σαν συγγραφείς και εικονογράφοι.
Η κα Δενεζάκη επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας στις 29 Μαρτίου 2015, και με τις κάρτες του «Κάθε φορά… μια ιστορία» που επέλεξαν οι μικροί συμμετέχοντες δημιούργησαν, βήμα-βήμα, όλοι μαζί το δικό τους μοναδικό παραμύθι, εκφράζοντας τις ιδέες τους, παίζοντας τους ρόλους των ηρώων και ζωγραφίζοντας, δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα παιδιά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Λιάνα Δενεζάκη για τις ξεχωριστές, μοναδικές στιγμές που χάρισε στους μικρούς μαθητές μας.”

Σύλλογος Γονέων
11ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

«Kαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας τη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος. Διαλέξαμε κάρτες και όλοι μαζί γράψαμε μια ιστορία. Μεταμφιεστήκαμε, χορέψαμε και ζωγραφίσαμε… Τελικά γίναμε συγγραφείς και εικονογράφοι και η ιστορία μας έγινε βιβλίο! Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι. Ευχαριστούμε τις κυρίες μας και τους γονείς μας για αυτή τη δράση.”

Οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

«Στα βιβλία αυτά είναι αποτυπωμένες υπέροχες σχολικές στιγμές, γεμάτες με τη δημιουργικότητα των παιδιών. Με υλικό τη φαντασία, η φιλαναγνωσία είναι το παράθυρο στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου, είναι η τρυφερή αγκαλιά που σε πλημμυρίζει υπέροχα συναισθήματα. Στιγμές μοναδικές, γλυκές, τρυφερές.
Τέτοια συναισθήματα ζήσαμε μαζί με τα παιδιά και οδηγό της συντροφιάς μας την εικονογράφο-συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη.
Με τέτοια υλικά γράφτηκαν και εικονογραφήθηκαν και οι τρεις ιστορίες.”

Δέσποινα Νίκα
Δασκάλα-Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας