Πλησιάζουν οι μέρες… Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 14η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας που οργανώνει το Rivergate Bookstore. H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Frederick της Λευκωσίας με θέμα «Η Γη είναι το σπίτι μας».

Παιδικά βιβλία σε δράση για να αλλάξουμε τον κόσμο μας, λοιπόν!

Επτά διαφορετικά διαδραστικά εργαστήρια που αποτελούνται από θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν σε τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους.

Το δικό μου εργαστήριο:

Πριν παραθέσω την περιγραφή του δικού μου εργαστηρίου, θέλω να πω πως η συγκεκριμένη ημερίδα βασίζεται στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, που υιοθετήθηκαν κατά την 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με ακουμπά ιδιαίτερα. Τίτλος του δικού μου εργαστηρίου είναι «Σε αυτόν τον πλανήτη δεν είμαστε μόνοι», γιατί έτσι νιώθω κι έτσι ένιωθα πάντα. Ένιωθα συνδεδεμένη με κάθε πλάσμα που κατοικεί αυτόν τον πλανήτη και με κάποιον τρόπο πάντα πίστευα πως τον μοιράζομαι μαζί τους.

Οι θέσεις για τις συμμετοχές στο εργαστήριό μου έχουν συμπληρωθεί, όπως ενημερώθηκα, από τις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για εγγραφές και ευχαριστώ θερμά όσους το επέλεξαν! Ήδη, από όσο ενημερώθηκα από το Rivergate Bookstore υπάρχει λίστα αναμονής για πιθανό επόμενο εργαστήριο. Θα δούμε!

Ωστόσο βάζω μια σύντομη περιγραφή του τι θα κάνουμε σε αυτό το εργαστήριο:

Η ζωοφιλία και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής, αναπόσπαστο κομμάτι της δέσμευσής μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Το να αγαπάς και να φροντίζεις τα ζώα και παράλληλα να σέβεσαι το περιβάλλον αποτελούν πράξεις καλοσύνης, στις οποίες μπορούμε και οφείλουμε να εκπαιδευτούμε. Με όχημα τις «Παραμυθοκάρτες – Ιστορίες με Μουσούδες» του Μάνου Κρόκου και το βιβλίο «Άνοιξη παντού!» της Δέσποινας Τζιάκη (εκδ. Κίτρινο Πατίνι), στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με πολύχρωμες οικολογικές, ζωοφιλικές και περιβαλλοντικές δράσεις, επιλεγμένες από εγκεκριμένα ζωοφιλικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.

Στόχος μας, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά διδάσκοντάς τους τις αξίες του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα και στο περιβάλλον και να δημιουργήσουμε κίνητρα για να αναλάβουν δράση σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, μεταβάλλοντας σταδιακά τις αντιλήψεις τους σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τα ζώα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου μας, θα δημιουργήσουμε τη δική μας συλλογή γραμματοσήμων και θα φιλοτεχνήσουμε μια επιστολή με σκοπό τη μεταφορά ενός περιβαλλοντικού μηνύματος, αναπτύσσοντας τη δεξιότητα του οπτικού γραμματισμού. Εδώ οι εικόνες έχουν τον πρώτο λόγο, αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η Γη είναι το σπίτι μας! Σεβόμενοι το περιβάλλον, λοιπόν, σεβόμαστε το σπίτι μας.