Είναι τεράστια η χαρά μου, όταν μετά από κάθε επίσκεψή μου σε ένα σχολείο ακολουθούν όμορφα σημειώματα, όπως τα παρακάτω. Επέλεξα 3-4 στην τύχη, για να θυμάμαι πόσο όμορφο είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να σε αγαπούν…

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό τα παιδιά της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν μια ξεχωριστή συγγραφέα, την κυρία Λιάνα Δενεζάκη, στο σπίτι της στην Αθήνα! Αυτή τη φορά με ένα διαφορετικό και πρωτόγνωρο τρόπο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ήταν υπέροχα! Τα παιδιά δημιούργησαν μαζί της ένα πρωτότυπο παραμύθι μπερδεύοντας πολλούς απ’ τους αγαπημένους τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών κι έφτιαξαν τα Πάραμυθομπερδέματα. Μετά το εικονογράφησαν με δικές τους ζωγραφιές και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!!!

Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου-Γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) φιλοξενήσαμε έναν ολόκληρο μήνα τη συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη. Με τη βοήθειά της, οι μικροί μας μαθητές έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι, με τους δικούς τους ήρωες και τη δική τους πλοκή, έτσι όπως οι ίδιοι είχαν αποφασίσει.

Αρχικά, η συγγραφέας κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών σχεδιάζοντας στον πίνακα, εξάπτοντας έτσι  τη φαντασία τους. Στη συνέχεια, με αφορμή το παραμύθι της Το δάσος που άλλαξε όνομα, εκδ. Λιβάνη έφτιαξαν ένα νέο παραμύθι. Οι ερωτήσεις της κυρίας Δενεζάκη κινητοποίησαν τους μαθητές να εμπλουτίσουν την ιστορία με πολλά γεγονότα και ανατρεπτικές εξελίξεις.

Παράλληλα τα παιδιά εικονογράφησαν τις φάσεις του παραμυθιού. Με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές με πολλές λεπτομέρειες και πλούσια χρώματα. Το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να αναδείξουν την πλούσια φαντασία τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Η δασκάλα
Nάσια Κουρέτα
Σχολή Ξενοπούλου

Mε αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού Χριστουγεννιάτικου Παζαριού,  οι μαθητές του Δ1 τμήματος συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία με τη διακεκριμένη συγγραφέα-εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη και δημιούργησαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας, μετά από συζήτηση και αλληλεπίδραση που είχαν τα παιδιά μαζί της, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βιβλίο με τίτλο Καλά Χριστούγεννα.

Η ιστορία τους αναφέρεται σε μια πριγκίπισσα η οποία έχει  επιλεγεί από τον Άγιο Βασίλη ως βοηθός του για να μοιράσουν τα δώρα. Θα είναι τα Χριστούγεννα της πριγκίπισσας όπως συνήθως, ή μήπως όχι;  Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Δενεζάκη για τη συνεργασία!

Λακωνική Σχολή
Εκπαιδευτήρια Φραγκή

Ένα πρωινό σαν όλα τ’ άλλα, στο νηπιαγωγείο μας αποφασίσαμε να μπερδέψουμε τους ήρωες της Eλληνικής Μυθολογίας και να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Μια ιστορία που δεν θα βρείτε σε κανένα μικρό η μεγάλο βιβλίο Μυθολογίας!!! Το ταξίδι μας είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό μέσα στην τάξη μας στον κόσμο της Eλληνικής Μυθολογίας. Εμπνευσμένοι και από τα παραμύθια της συγγραφέως και εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη και με τη βοήθεια θεατρολόγου, εμείς τα παιδιά, γίναμε μυθικοί ήρωες, “ταξιδέψαμε” μέχρι τον Όλυμπο, “δημιουργήσαμε” τις δικές μας περιπέτειες, τις οποίες τελικά “ζήσαμε” … χρησιμοποιώντας περισσή φαντασία.

Λίγο αργότερα τα παιδιά ταξίδεψαν ξανά μέσα στη δική τους ιστορία και μετέφεραν εικόνες από το μυαλό τους σε ένα τεράστιο χαρτί του μέτρου, δηλαδή εικονογράφησαν το παραμύθι τους όπως θα λέγαμε κι εμείς οι μεγάλοι. Τελικά τα κατάφεραν!!

Μαρία Παπαθανασίου
1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη διαφορετικότητα, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό που εικονογράφησε η κα Λιάνα  Δενεζάκη «Ιστορίες από το Μαγικό Βασίλειο», σε μορφή καρτών, τα παιδιά άντλησαν ερεθίσματα για τη δημιουργία της ιστορίας με τίτλο «Tα μαγικά καπέλα της μουσικής». Κι εμείς ταξιδέψαμε μαζί τους σ΄ έναν κόσμο ονειρικό, με βασίλισσες, νεράιδες και κάστρα μυθικά…

Γοητευτήκαμε από τις σκέψεις τους και τις μαγικές εικόνες που προέκυψαν από τη συνεργασία και την ομαδική προσπάθεια. Αισθανθήκαμε περήφανες, σαν δασκάλες σας, για τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες που εξέφρασαν με τόσο παραστατικό τρόπο και στη συνέχεια εικονογραφήσατε με τα φωτεινά χρώματα της παιδικής σας φαντασίας.

Έγιναν τα ίδια οι μικροί συγγραφείς ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ παραμυθιού το οποίο είναι τόσο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ, γιατί είναι το ΔΙΚΟ τους δημιούργημα.

Έλενα Παπαευαγγέλου
Ιωάννα Ρηγοπούλου
13ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Kαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας τη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος. Διαλέξαμε κάρτες και όλοι μαζί  φτιάξαμε μια ιστορία. Μεταμφιεστήκαμε, χορέψαμε και ζωγραφίσαμε… Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι. Ευχαριστούμε τις κυρίες μας και τους γονείς μας για αυτή τη δράση.

Οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Ένας ιππότης, ένας δράκος, μία πριγκίπισσα και ένας ζωγράφος, με μπόλικη φαντασία και μια πινελιά μαγείας πρωταγωνιστούν στην ιστορία που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, σε ένα ταξίδι με οδηγό την κα Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέα-εικονογράφο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας διοργάνωσε εργαστήριο συγγραφής-εικονογράφησης με προσκεκλημένη την κα Δενεζάκη, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο του βιβλίου όχι απλώς σαν αναγνώστες, αλλά να συμμετέχουν ενεργά σαν συγγραφείς και εικονογράφοι.

Η κα Δενεζάκη επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας στις 29 Μαρτίου  και με τις κάρτες από το «Ιστορίες από το μαγικό βασίλειο» που επέλεξαν οι μικροί συμμετέχοντες δημιούργησαν, βήμα-βήμα, όλοι μαζί το δικό τους μοναδικό παραμύθι, εκφράζοντας τις ιδέες τους, παίζοντας τους ρόλους των ηρώων και ζωγραφίζοντας, δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα παιδιά.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Λιάνα Δενεζάκη για τις ξεχωριστές, μοναδικές στιγμές που χάρισε στους μικρούς μαθητές μας.

Σύλλογος Γονέων
11ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Έχουν γράψει…

Videos