Ο άνθρωπος στον καθρέφτη του βιβλίου
[/av_textblock] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jl71b6ow’ admin_preview_bg=”] Στις 23 Αυγούστου του 1456 ο Γουτεμβέργιος ολοκλήρωσε την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου. Μπορώ να τον φανταστώ μέσα στο τυπογραφείο του, μπορώ ακόμα να και να μυρίσω τα μελάνια, όπως και να δω το χαμόγελο της ικανοποίησής του… Μια νέα εποχή, για το βιβλίο, μόλις άρχιζε…Αιώνες αργότερα, με μία ημέρα διαφορά, στις 24 Αυγούστου 1899 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, ο αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Στα οκτώ του έγραψε το πρώτο του διήγημα και στα εννιά του χρόνια μετέφρασε το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» στα ισπανικά. Λέγεται πως στα δώδεκά του διάβαζε Σαίξπηρ στα αγγλικά καθώς από μικρός μιλούσε και τις δύο γλώσσες.
Μα το αξιοπερίεργο είναι πως μέχρι τα εννέα του χρόνια -κατ’ άλλους μέχρι τα έντεκα- δεν είχε πάει σχολείο! Ο ίδιος αποκαλύπτει πως αυτό συνέβη επειδή ο πατέρας του, ως αναρχικός που ήταν, αντιμετώπιζε με δυσπιστία όλους τους θεσμούς και αντιδρούσε, εκτός των άλλων, στην ιδέα να κατηχηθεί ο γιος του από την επίσημη θρησκεία έτσι του παρείχε μόρφωση στο σπίτι. Τα βιβλία καταλάμβαναν τεράστιο μέρος του σπιτιού του και, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, η βιβλιοθήκη του πατέρα του, που περιελάμβανε περισσότερο από 1000 τίτλους, αποτελούσε το κυρίαρχο γεγονός της ζωής του αφού τον βοήθησε να σχηματίσει την πεποίθηση ότι έξω από τη λογοτεχνία δεν υπάρχει ζωή. Τα βιβλία για εκείνον ήταν ο τρόπος του να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του.
Πριν από μερικά χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη η βιογραφία του με τίτλο «Jorge Luis Borges: Ο άνθρωπος στον καθρέφτη του βιβλίου». Ο τίτλος του βιβλίου παίζει με έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του Μπόρχες που δεν είναι άλλος από τους… καθρέφτες. Το 1971 ο ίδιος αποκάλυψε πως φοβόταν πολύ τους καθρέφτες και ο,τιδήποτε προκαλούσε ανακλάσεις του εαυτού του· ακόμα και τα κρύσταλλα ή το νερό. «Είχα τρεις καθρέφτες στο παιδικό μου δωμάτιο και τους φοβόμουν, τρόμαζα στην ιδέα ότι αυτές οι τρεις φιγούρες θα άρχιζαν να κινούνται διαφορετικά η μία από την άλλη».
Είναι, σίγουρα, μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
[/av_textblock]
[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2k9wad’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jl71sulu’ admin_preview_bg=”]
Την ίδια μέρα με αρκετές δεκαετίες διαφορά γεννήθηκε και ο Πάολο Κοέλιο, για όσους λατρεύουν το σύμπαν που συνομωτεί κλπ. αλλά, θα σας πρότεινα να αναζήσετε βιβλία του Μπόρχες, αν δεν με βρίσκετε πολύ άδικη!
[/av_textblock]
[/av_one_full]