Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 2 μήνες που το fb, καταργεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ τον λογαριασμό μου. Την πρώτη φορά, επειδή έκανα ένα λάθος κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των προσωπικών μου στοιχείων. Αμέσως, μου κατέβασε το προφίλ και μου ζήτησε ταυτοποίηση, θεωρώντας πως εγώ δεν είμαι εγώ.

Μέχρι εδώ καλά; Καλά και χίλια μπράβο τους! 

Στέλνω άμεσα όλα όσα μου ζήτησαν προκειμένου να ελέγξουν ότι ο λογαριασμός συνεχίζει να μου ανήκει. Αριθμό τηλεφώνου, στο οποίο απαντούν με sms και κωδικό που έπρεπε να γράψω σε μια φόρμα που μου έστειλαν, ανεβάζω φωτογραφία ταυτότητας, μία ακόμα φωτογραφία μου, όπως μου ζήτησαν, και αρχίζω μαζί τους μια επικοινωνία με σκοπό την ανάκτηση του προφίλ μου. Μετά από 20 ημέρες και καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, ενημερώθηκα πως ο λογαριασμός μου έκλεισε οριστικά. Οπότε πάνε και οι 5000 φίλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονταν με το παιδικό βιβλίο. Συγγραφείς, εκδότες, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί, συντονιστές εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, εικονογράφοι, επιμελητές, μεταφραστές κλπ. 

Παράλληλα, το fb αποφάσισε να καταργήσει και τους δύο λογαριασμούς που διαχειριζόμουν στο instagram, ο ένας από τους οποίους ήταν εμπορικός. Πάει δηλαδή και ο δικός μου λογαριασμός στο instagram, αλλά και αυτός των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι -κι αυτό ήταν ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Επειδή όμως ο χαρακτήρας μου είναι λίγο ζεν, λέω δε βαριέσαι… αυτά να είναι τα προβλήματά μας όλα! Θα ανοίξω έναν νέο λογαριασμό· άλλωστε η αγάπη για τα παραμύθια και το παιδικό βιβλίο είναι δεδομένη. 

Πάμε, πάλι, από την αρχή!

Προς το τέλος του Δεκέμβρη ανοίγω ένα νέο προφίλ με το ίδιο όνομα, το οποίο λειτουργεί κανονικά, αν και η προηγούμενη κατάσταση, τελικά έχει δημιουργήσει προβλήματα και παρεξηγήσεις, που δεν είχα υποψιαστεί από την αρχή.

Πολλοί φίλοι και συνεργάτες, μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί, θεώρησαν πως τους μπλόκαρα. Κάποιοι παρεξηγήθηκαν πολύ μαζί μου. Άλλοι πιο θαρραλέοι ή πιο κοντινοί, ευτυχώς, επικοινώνησαν απευθείας μαζί μου ή με φίλους μου για να μάθουν τον λόγο της διαγραφής τους. Αρκετοί όμως, είναι και όσοι δεν έμαθαν ποτέ τι είχε συμβεί.

Και ενώ σε καμία περίπτωση δεν κατάφερα να ξαναβρώ τις 5000 επαφές που είχα στον πρώτο λογαριασμό που διαχειριζόταν περισσότερο από μια δεκαετία, ξαφνικά, χθες το πρωί ενημερώνομαι από το fb πως και ο νέος μου λογαριασμός διαγράφηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ!

Γιατί; Γιατί έτσι αποφάσισε το fb, χωρίς να εξηγήσει ΤΙΠΟΤΑ, παρόλο που αργά το βράδυ ο Μάνος μίλησε με κάποιον υπάλληλο τους τηλεφωνικά. Και λέω ο Μάνος κι όχι εγώ, γιατί ταλαιπωρούμαι με μια τρελή φαρυγγίτιδα (άλλο σενάριο αυτό!)

Εξήγησε, με τα άψογα αγγλικά του και τις τεχνικές του γνώσεις (προγραμματιστής είναι -δεν μπορεί λοιπόν κανείς να ισχυριστεί ότι οι κινήσεις που έγιναν από μεριάς μας δεν είναι οι σωστές) το πρόβλημα. Η απάντηση που πήραμε σήμερα είναι:

Ο λογαριασμός σας καταργήθηκε οριστικά, δεν έχετε δικαίωμα ένστασης!

Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να ανοίξω νέο προφίλ δεν θα μπορεί να έχει το όνομα μου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα διαφορετικό όνομα. Και, τότε, γιατί να ανοίξω νέο προφίλ;

Όσοι ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο με γνωρίζουν ως Λιάνα Δενεζάκη και με αυτό το όνομα θα με αναζητήσουν. Τι νόημα έχει να βάλω κάτι διαφορετικό; Δεν έχω fb για να μιλώ με φίλους που μπορώ να έρθω σε επαφή και τηλεφωνικά.

Κοντολογίς, ξέρω πως η σύγκριση των μεγεθών είναι ατυχής πολύ, όμως στο μυαλό μου από το πρωί τριγυρίζουν εικόνες από ιεροεξεταστές, που σε τραβάνε σε δίκες, σου ζητούν εξηγήσεις (ξέρετε πόσες ώρες έφαγα να εξηγώ στο support τμήμα τους;) και στο τέλος να σε βγάζουν ένοχο για κάτι που δεν έχεις ιδέα και τι είναι.

Από δω και πέρα θα τα λέμε, από το blog ή από τη επισημη σελίδα μου στο fb -στην οποία δεν είχα πρόσβαση, όλο αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει πως πιθανόν να έχει αμέτρητα αναπάντητα μηνύματα, αφού για να τη διαχειριστώ θα πρέπει να φτιάξω λογαριασμό με ψευδώνυμο. Όσο υπάρχει κι η σελίδα αυτή, δηλαδή, γιατί τίποτα δεν μου εξασφαλίσει πως δεν θα την κλείσουν ξαφνικά, έτσι κι αρχίζω να τη διαχειρίζομαι ξανά.

Ναι, ναι, ξέρω… πρώτη φορά το ακούτε αυτό. Κι εγώ! Εδώ υπάρχουν πραγματικά παραβατικά προφίλ, που δέχονται χιλιάδες reports και δεν πέφτουν.  Κι έπεσε το δικό μου, που είχε σχέση με το παιδικό βιβλίο.

Ποιος ξέρει; Μπορεί τα βιβλία μου να ενοχλούν περισσότερο τον Ζούκι!